Ako ušetriť na vykurovaní na chate pomocou solárnych panelov

Možno je aj pre vás chata miestom úniku od každodenného zhonu, kde si môžete oddýchnuť a načerpať novú energiu v náručí prírody. Avšak, s rastúcimi nákladmi na energie sa môže aj pobyt na chate stať finančne náročnejším. Našťastie existujú riešenia, ktoré vám môžu pomôcť znížiť náklady na vykurovanie i ohrev vody. Jednou z najefektívnejších možností je využitie solárnej energie.

Prečo zvážiť fotovoltiku na chate?

Použitie solárnych technológií na chate prináša niekoľko výhod. Prvou a najvýznamnejšou je úspora nákladov. Slnečná energia je zadarmo a dostupná po väčšinu roka, najmä v období, keď je potrebné vykurovať alebo zohrievať vodu. Hoci počiatočné investície do solárnych systémov môžu byť vyššie, v dlhodobom horizonte prinášajú výrazné úspory na účtoch za energie.

Ďalšou výhodou je ekologickosť. Solárne panely a solárne kolektory sú obnoviteľné zdroje energie, ktoré nevytvárajú emisie CO2 ani iné znečisťujúce látky. Tým prispievate k ochrane životného prostredia a znižujete svoju uhlíkovú stopu.

Solárny ohrev vody na chatu

Jedným z najjednoduchších spôsobov, ako využiť solárnu energiu na chate, je solárny ohrev vody. Solárne kolektory umiestnené na streche alebo v inom slnečnom mieste na vašom pozemku absorbujú slnečnú energiu, ktorú premieňajú na teplo. Toto teplo sa následne prenáša do vody v zásobníku, ktorý je napojený na vodovodný systém chaty.

Výhody solárneho ohrevu vody

  • V porovnaní s inštaláciou fotovoltického panelu sú náklady na inštaláciu solárneho panelu oveľa nižšie.
  • Už po niekoľkých rokoch môže byť investícia do solárneho ohrevu vody kompletne pokrytá úsporami na účtoch za elektrinu alebo plyn.
  • Ak sa vaša chata nachádza v odľahlej oblasti, solárny ohrev vody vám poskytne istotu, že budete mať teplú vodu bez ohľadu na dostupnosť elektriny. A to okamžite, bez dlhého čakania na bojler.
  • Solárne kolektory sú technológie s dlhou životnosťou a minimálnou údržbou, čo znamená, že starostlivosť o ne vám nezaberie veľa času.

Vykurovanie pomocou solárnych panelov

Okrem ohrevu vody môžete solárnu energiu využiť aj na vykurovanie samotnej chaty. Na tento účel sa používajú fotovoltaické panely, ktoré premieňajú slnečnú energiu na elektrinu. Táto elektrina môže poháňať tepelné čerpadlo, ktoré sa postará o vykurovanie celého objektu, alebo môže priamo napájať elektrické vykurovacie telesá.

Možnosti vykurovania pomocou solárnych panelov

Fotovoltaické panely a tepelné čerpadlo: Toto riešenie kombinuje výrobu elektriny so solárnymi panelmi a efektívne využitie tepelného čerpadla na vykurovanie. Tepelné čerpadlo odoberá teplo z vonkajšieho vzduchu alebo zeme a využíva ho na vykurovanie vnútorného priestoru.

Priame vykurovanie elektrinou zo solárnych panelov: Elektrinu vyrobenú zo solárnych panelov môžete priamo využívať na napájanie elektrických radiátorov, podlahového vykurovania alebo iných vykurovacích systémov.

Praktické tipy na inštaláciu a optimalizáciu solárnych systémov

Ak sa rozhodnete pre inštaláciu solárnych panelov a solárneho ohrevu vody na vašu chatu, je dôležité zvážiť niekoľko faktorov, aby ste dosiahli maximálnu efektivitu.

Orientácia a sklon strechy: Aby boli solárne panely alebo kolektory čo najefektívnejšie, mali by byť orientované na juh a nainštalované pod optimálnym sklonom, ktorý zohľadňuje geografickú polohu vašej chaty.  V našich podmienkach je ideálny sklon solárnych kolektorov pre celoročnú prevádzku približne 45 stupňov.

Izolácia chaty: Pred inštaláciou solárneho vykurovacieho systému sa uistite, že vaša chata je dobre izolovaná. Dobrá izolácia minimalizuje tepelné straty, čo zvyšuje efektivitu vykurovania. Potrubie a zásobník teplej vody by mali byť tiež dôkladne izolované. Tým zabránite nežiaducim tepelným stratám a udržíte vodu dlhšie teplú.

Údržba a kontrola systému: Pravidelná údržba solárnych panelov a kolektorov zabezpečí dlhú životnosť a efektivitu systému. Pravidelne čistite povrch kolektorov od nečistôt, prachu a iných usadenín. Znečistené kolektory výrazne znižujú účinnosť systému. Oplatí sa kontrolovať aj tesnosť všetkých spojov a potrubí. Únik teplonosného média môže spôsobiť zníženie výkonu a zvýšenie nákladov na prevádzku.


Hrad Revište
Žarnovica Hrad Revište
ZOO Kontakt family park
Liptov ZOO Kontakt family park