Rímsky vojenský tábor v Iži

Podunajsko

Rímsky vojenský tábor v Iži, známy aj ako Pevnosť Castella Celemantia, Kamenný rímsky kastel Kelemantia, alebo Dievčí hrad, je významnou historickou pamiatkou nachádzajúcou sa na juhozápade Slovenska, v obci Iža neďaleko mesta Komárno. Tábor bol súčasťou obranného systému Limes Romanus, ktorý chránil hranice Rímskej ríše pred nájazdmi barbarských kmeňov.

Vznik pevnosti sa datuje do obdobia vlády cisára Marka Aurélia v druhej polovici 2. storočia. Pôvodne sa jednalo o drevozemný tábor, ktorý bol postavený počas markomanských vojen, avšak po útokoch Germánov bol tento tábor zničený.

Rímsky vojenský tábor v Iži
Rímsky vojenský tábor v Iži – foto: Jaroslav Pitoňák

20 veží a štyri vstupné brány

Následne bol v neskoršom období, koncom 2. storočia, nahradený kamenným kastelom. Tento kastel mal štvorcový pôdorys s rozmermi 172 x 172 metrov a jeho múry dosahovali výšku až 4 metre. Celé opevnenie bolo doplnené o 20 veží, ktoré chránili štyri vstupné brány a nárožia tábora. Okolo pevnosti boli vykopané obranné priekopy.

V polovici 3. storočia bol tábor vážne poškodený, no neskôr zrekonštruovaný. Slúžil až do konca 4. storočia, kedy sa územie dostalo pod kontrolu zmiešaných skupín Germánov a ďalších prisťahovalcov. Po ich odchode ostal tábor opustený a postupne chátral.

Významné archeologické nálezisko

Dnes je táto lokalita významným archeologickým náleziskom, ktoré poskytuje cenné informácie o rímskom vojenskom živote a architektúre. Na mieste nájdete vystavené fragmenty stavieb a informačné tabule, ktoré približujú históriu tohto tábora. Návštevníci môžu voľne vstúpiť do areálu tábora a prezrieť si jeho zvyšky bez akýchkoľvek poplatkov. Okolie pevnosti je tiež vhodné na príjemné prechádzky a oddych v prírode.

Rímsky vojenský tábor v Iži je nielen dôležitým historickým miestom, ale aj zaujímavou turistickou atrakciou, ktorá ponúka pohľad do dávnej minulosti a doby, keď Rímska ríša siahala až na územie dnešného Slovenska.

Rímsky vojenský tábor v Iži
Rímsky vojenský tábor v Iži – foto: Jaroslav Pitoňák

Ako sa dostať k rímskemu vojenskému táboru

Z obce Iža prídeme k rímskemu vojenskému táboru Celemantia peši za približne 30-40 minút. Výlet je nenáročný a vhodný aj pre detské kočíky, pretože trasa vedie po spevnenej ceste, ktorá smeruje do prístavu Iža. Cyklisti môžu na návštevu využiť medzinárodnú cyklotrasu Eurovelo spájajúcu mestá Komárno a Štúrovo, ktorá prechádza práve okolo Celemantii.

Parkovanie a verejná doprava

Najbližšie autobusové zastávky sú „Iža, katolícka fara“ a „Iža, reformovaný kostol“ obe približne rovnako vzdialené 2,5 km od tábora Kelemantia. Napriek tomu, že do obce Iža nevedie železnica, najbližšia železničná stanica sa nachádza len 7 kilometrov od obce, v meste Komárno. Odtiaľ je možné pokračovať autobusom, čo robí prístup relatívne jednoduchým aj pre tých, ktorí cestujú verejnou dopravou.

Auto môžete zaparkovať na bezplatnom, panelovom parkovisku pri dunajskom prístave Iža. Trasa z parkoviska má 1,7 km, peši to zvládnete za 30 minút.

Kam v okolí

foto a text: Jaroslav Pitoňák


Lokalita Podunajsko
Náročnosť ľahká
Prístupový bod Komárno
Hrad Revište
Žarnovica Hrad Revište
ZOO Kontakt family park
Liptov ZOO Kontakt family park