Ako si navariť chutné a zdravé jedlo z rôznych svetových kuchýň?

Svet

Každému sa cestovanie spája s niečím iným. Pre niekoho je to oddych a leňošenie na pláži, pre iného zas rozhovory s miestnymi ľuďmi. No veľká skupina miluje cestovanie práve z jedného dôvodu, a to ochutnávanie a spoznávanie lokálnej gastronómie. Či už radi skúšate rôzne špeciality na cestách, alebo si ich chcete uvariť doma, povieme vám, ako na to.

Prečo sa nebáť iných kuchýň?

Už len v rámci Slovenska nájdeme v kuchyni veľkú rozmanitosť, viete si teda predstaviť, čo všetko sa dá ochutnať vo svete? Preto by bola veľká škoda zostať len pri našej tradičnej kuchyni. Aj keď, samozrejme, každý máme svoje obľúbené jedlá, no raz za čas prospeje každému z nás zmena, napríklad aj v tom, čo si naložíme na tanier.

Pri cestovaní sa preto nebojte ochutnávať miestnu gastronómiu. Práve jedlo je pre mnoho krajín a kultúr významnou zložkou s hlbokou výpovednou hodnotou. Nezostaňte vždy pri bolonských špagetách či pizzi, ale nechajte si poradiť. Taktiež sa nebojte zájsť do malého lokálneho podniku, častokrát práve na takýchto miestach ochutnáte to najlepšie jedlo vášho života. Namiesto komerčných miest hľadajte také, v ktorých je viac domácich ako turistov. Alebo sa na odporúčanie spýtajte práve niekoho z miestnych.

Rôzne kuchyne sveta nám ponúkajú rôzne pohľady na jedlo. A čím viac toho ochutnáte, tým väčšiu rozmanitosť a inšpiráciu získate aj pri varení vo svojej vlastnej kuchyni. Preto ak budete vyberať letenky a pozerať, aké miesta by ste chceli navštíviť, nezabudnite si zistiť informácie aj o lokálnej gastronómii.

Ako sa naučiť variť svetové jedlá?

Ako si navariť chutné a zdravé jedlo z rôznych svetových kuchýň

Pripraviť si jedlo z niektorej zo svetových kuchýň môže byť nielen kuchárskou výzvou, ale tiež pomyselným výletom do zahraničia a veľkým zážitkom v jednom. Prvým krokom je premyslieť si, čo vlastne chcete uvariť. Boli ste v Španielsku a odvtedy neviete prestať myslieť na paellu s morskými plodmi? Alebo sa vám zbiehajú slinky pri pomyslení na lokálnu pekáreň s kardamónovými uzlíkmi zo Švédska? Samozrejme, variť nemusíte len to, čo ste už ochutnali, ale tiež jedlá, ktoré by ste radi ochutnali.

Prvým krokom na vašej kulinárskej ceste je teda objaviť rôzne pokrmy z celého sveta. Čo tak si spraviť zoznam toho, čo vás láka? Následne si ho môžete roztriediť do kategórií podľa toho, či ide o predjedlo, hlavné jedlo či dezert. Alebo zatiaľ nemáte s varením príliš veľa skúseností? Tak si jedlá rozdeľte podľa ich náročnosti na prípravu a začnite s tými jednoduchšími. Experimentujte s talianskymi cestovinami, pri ktorých kvalitné suroviny a jednoduchosť tvoria základ. Postupne pridajte recepty z gréckej, španielskej či ázijskej kuchyne, no pustiť sa môžete aj do mexickej či indickej.

Pomôžte si internetom, dokonca nájdete aj rôzne online kurzy pre jednotlivé kuchyne. Ak ste napríklad veľkým fanúšikom sushi a chceli by ste pre svojich priateľov pripraviť sushi večer, najlepšie bude, ak si pozriete zopár videí s návodom, ako na to. Veľmi dôležité je nielen poznať správny recept, ale tiež mať kvalitné ingrediencie. Dobrú indiu bez korenia garam masala či kari pasty nezvládnete, pri varení kórejského jedla sa zas nezaobídete bez kimchi.

Ktoré svetové kuchyne ponúkajú chutné a zdravé jedlo?

Ako si navariť chutné a zdravé jedlo z rôznych svetových kuchýň

Ak by ste sa ľudí spýtali na to, ktorá svetová kuchyňa je ich najobľúbenejšou, najčastejšia odpoveď by bola jednoznačne talianska. Ak však hľadáte skôr niečo zdravšie, stavte na japonskú, indickú, kórejskú, libanonskú, thajskú, vietnamskú či španielsku kuchyňu. Ich národné jedlá sú plné zeleniny, rýb, chudého mäsa, byliniek či fermentovaných výrobkov, preto vám do života prinesú nielen radosť z varenia a ochutnávania, ale tiež zdravie.

Pokiaľ stále váhate nad tým, s ktorým receptom začať, máme pre vás tip. Zistite si, aké ingrediencie sú pre ktorú svetovú kuchyňu typické a pustite sa do zahraničnej kuchyne, ktorej typické ingrediencie vás zaujmú najviac. Tu máte príklad toho, ako to môže vyzerať:

  • Španielsko – olivový olej, paradajky, cesnak, cibuľa, vajcia
  • Japonsko – sójová omáčka, ryžový ocot, jarná cibuľka, vajcia, ryby
  • India – čili, koriander, cesnak, cibuľa, zázvor

Už sa vám zbiehajú slinky na dobroty z rôznych zahraničných kuchýň? Tak namiesto varenia vyrazte za dobrodružstvom a ochutnajte tieto pokrmy priamo na mieste. Veď aktuálne nájdete množstvo cenovo výhodných leteniek, a to nielen z Bratislavy či z Viedne, ale tiež z Košíc. Tak sa nenechajte dlho presviedčať a inšpirujte sa napríklad tu: Kam by ste si mali zaletieť z Košíc?


Lokalita Svet