Jazero v lome Beňatina

Zemplín

Jazero Beňatina nájdeme v katastri obce Beňatina v okrese Sobrance na Zemplíne. Jazero vzniklo zaplavením bývalého kameňolomu a voda je tu krásne priezračná. Práve pre túto scenériu sa Beňatina prirovnáva k slovenskému Plitvickému jazeru.

Kameňolom bol aktívny v 90. rokoch 20. storočia, keď sa tu ťažil vápenec. Čerpaniu vody zabránila objavená skamenelina 5 metrov dlhej ryby, čo viedlo k okamžitému zastaveniu ťažby.

Na južnej stene lomu sa nachádza červenohnedé sfarbenie, často označované ako Beňatinská veľryba, hoci existencia skameneliny pravekej veľryby nebola hodnoverne dokázaná.

Maximálna hĺbka jazera je približne 8 metrov.

Jazero v lome Beňatina
Jazero v lome Beňatina

Množstvo skamenelín, prehliadkový chodník a fotopoint

Toto úchvatné miesto s množstvom skamenelín malých morských živočíchov sa stalo obľúbeným cieľom turistov.

Návštevníci sa môžu občerstviť v blízkom bufete „U Veľryby“ a užiť si prehliadkový chodník či fotopoint. Kúpanie v jazere oficiálne potvrdené nie je, ale napriek tomu je toto miesto medzi milovníkmi plávania a kúpania veľmi obľúbené.

Beňatinský travertín

Neďaleko môžeme obdivovať prírodnú pamiatku Beňatinský travertín, nachádzajúca sa približne 1 km východne od lomu, ktorá je najvýchodnejšou tvorbou travertínu na Slovensku a stále aktívnou.

Jazero v lome Beňatina
Jazero v lome Beňatina

Zipline Beňatina

Doprajte si pohľad z výšky na Beňatinskú veľrybu, získajte na chvíľu krídla a popri tom si vychutnajte okolitú prírodu z vtáčej perspektívy. Prvý ziplinie v Košickom kraji s dĺžkou 180 metrov. To je zážitok, ktorý ponúka Zipline Beňatina. Pozrite si cenník a otváracie hodiny priamo na webe prevádzkovateľa.

Verejná doprava a parkovanie

  • Parkovisko pri jazere Beňatina
  • Autobusová zastávka Beňatina, kameňolom – 10 minút chôdze

Kam v okolí?


Lokalita Zemplín
Náročnosť ľahká
Prístupový bod Sobrance, Beňatina