Objavte Poloniny – Zážitkový festival pre všetkých

Poloniny

Letné zážitky na Slovensku nemusia byť iba o návštevách aquaparkov. Zážitky sa totiž skrývajú v najtajnejších zákutiach, ktoré ponúkajú príbeh, históriu i tradície. Poloniny sú presne takým miestom, ktoré sa oplatí spoznať, pretože letné zážitky z tohto miesta sa stávajú nezabudnuteľným príbehom na celý život.

Čo nájdete v Poloninách:

  • vône a zvuky skutočného pralesa či storočných bukov,
  • príbehy vojnových frontov  1. aj 2. svetovej vojny,
  • jedinečné rusínske tradície – od výšivky, drevených píšťaliek po tatarčané pirohy, 
  • skryté poklady čakajúce na odhalenie i pozostatky vyhasnutých sopiek.  

Spoznajte obce Stakčín, Ulič, Zemplínske Hámre, Zboj, Kalnú Roztoku, Kolonicu a Ladomirov a zistite, ako môžete stráviť príjemný čas na Východnom Slovensku s rodinou a priateľmi. 

Objavte Poloniny
Objavte Poloniny – Zážitkový festival

STAKČÍN: Vojenské tajomstvá Polonín

Poloniny ukrývajú veľa príbehov, ktoré sa udiali počas štyroch frontov, ktoré prešli touto oblasťou.  V Stakčíne zažijete príbeh odvahy a zručnosti vojaka Maťašovského, ktorý spoznal svoju lásku v Poloninách a sľúbil jej, že ak prežije vojnu, tak sa po ňu vráti. A ako povedal, tak aj urobil. Po vojne sa vrátil tisíc kilometrov a zobral si svoju lásku Žofiu za ženu. Dnes tento príbeh poznáme ako príbeh o Medovej babe, pretože Žofia bola šikovná včelárka. Jej sochu nájdete na lúke za Novou Sedlicou. Prejdete si vojnovú líniu, kde budete musieť vymýšľať taktiku boja, poznať základy vojenskej medicíny, zabezpečiť si ochranu a pomoc, komunikovať s veliteľom operácie a hlavne, prežiť. Nielen deti, ale aj dospelých nadchnú ukážky dobových kostýmov a artefaktov z bojov, aj s výkladom  histórie. Autentickosť atmosféry dodáva zážitková jazda po okolí na dobovej 3-kolesovej vojenskej motorke z obdobia 2. sv. vojny. 

Okolo Stakčína: Cyklotúra plná príbehov o odvahe a odhodlaní

Z najväčšej rusínskej obce Stakčín vedie 67 km dlhá cyklotúra, ktorá vo svojom závere ponúka úžasnú vyhliadku na vodnú nádrž Starina. Vedie cez viacero okolitých obcí ako Topoľa, Runina či Jalová, pričom každá ponúka takmer nepoznaný príbeh a zákutia, o ktorých mnohí ani netušia. Počas pauzy v šliapaní do pedálov objavíte drevené chrámy, vojenský i židovský cintorín. Prejdete cez vysídlené obce, ktoré zanikli preto, aby sme my ostatní mali dostatok pitnej vody. Čakajú vás osady po starej vojenskej ceste, zistíte koľko a aké vojnové fronty prešli touto oblasťou a kde nájdete spomienkové miesta. Chvíľu na oddych vyplní vôňa a ochutnávka miestnych tatarčaných alebo pečených piroh, či pravý cyklistický guláš.

ULIČ: Miesto zážitkov – od pirohov po výšivku 

Je veľmi pravdepodobné, že vás chuť pirohov očarí natoľko, že budete chcieť, aby vás ich Jarka Jakubíková priamo u nej doma naučila „lepiť“. Zistíte, či sa do nich pridáva naozaj tatarka a popri tom sa dozviete aj niečo viac z rusínskej kuchyne.

Ulič je miestom mnohých šikovných a inšpiratívnych ľudí, ktorí sa s láskou venujú (ne)tradičným zážitkom.  

Prostredníctvom rusínskej dramaterapie sa s profesionálnymi herečkami a pedagogičkami hereckej tvorby Jarkou Sisákovou a Valikou Furješovou vrátite do detstva a aspoň na chvíľu sa stanete skutočnými hercami. 

Vďaka Martine Gonosovej si vyskúšate vyrobiť vlastnú organickú zubnú pastu

Za pomoci maliarky Márii Cingelovej si môžete namaľovať svoju kyticu lúčnych kvetov technikou akryl na plátne. Vychutnáte si kreatívnu dvojhodinku v príjemnom prostredí a naučíte sa veľa nového. 

Manželia Františka a Peter Hančárovci sa venujú výrobe šperkov, ktoré si spoločne s nimi môžete pripraviť zalievaním lúčnych a lesných rastlín z regiónu Polonín. Precvičíte si techniku ručného brúsenia odliatkov, leštenia a inštalovania kovových komponentov, aby z nich vznikli skutočné šperky. 

S Alenkou Lojanovou si vyšijete napríklad záložku, tašku alebo vlastnú, vami prinesenú látku výšivkou z regiónu. Naučíte sa ako si vybrať a pripraviť tkaninu na vyšívanie a ako postupovať pri vyšívaní krížikovým stehom, a tiež ako si vytvoriť vlastný vzor na vyšívanie. Zároveň sa dozviete ako si krížikovou výšivkou dozdobiť svoj ľubovoľný odev. 

Od Alenky sa dozviete o histórii Karpatskej výšivky, o jej farebnosti a využití. Ale aj veľa zaujímavých drobností o rusínskom folklóre, o šití krojov a živote. 

ZEMPLÍNSKE HÁMRE A ZBOJ: Dobrodružná výprava za pokladom Jozefa Rholla a tajomstvá sopiek

Zdanlivo nenápadná obec Zemplínske Hámre skrýva poklad Jozefa Rholla, bývalého majiteľa huty. Aj keď Jozef už dávno odišiel, jeho poklad stále čaká na objavenie. Stačí rozlúštiť jeho inštrukcie a nájdete, čo pre vás zanechal. Pátracia hra vás zavedie na zaujímavé miesta, odhalí históriu regiónu pod sopečným Vihorlatom a zaručí skvelú zábavu pre celú rodinu. Aktivita je ideálna pre rodiny s deťmi, ale aj pre väčšie deti, ktoré  si môžu užiť hru samostatne. Medzitým si dospelí môžu vychutnať šálku kávy v neďalekom penzióne.

Sopky na Slovensku sú už všetky tisíce až milióny rokov vyhasnuté. Môžete si teda bezpečne vychutnať ich krásy a obdivovať pozostatky vulkanickej činnosti. Počas výstupu na Vihorlat sa dozviete viaceré zaujímavosti o geológii sopečného pohoria Vihorlat, dajkoch i sopečných bombách. Trasa vedie dolinami Čierneho potoka a Barnovej rieky nachádzajúcimi sa pod majestátnym Sninským kameňom s jedinečnými zanikajúcimi vihorlatskými jazerami – rašeliniskami Hypkania a Podstavka. Dostanete sa k Prírodnej rezervácii Čierny potok, v ktorej sú chránené ojedinelé skalné útvary vihorlatského pohoria. 

Zaujímavý je príbeh už spomínaného Jozefa Rholla a jeho rodiny, ktorých aktivity prakticky viedli k vzniku obce Zemplínske Hámre. Ich podnikateľské aktivity zamerané na sklenárstvo, baníctvo, hutníctvo v osade Josefsthall boli pre rozvoj regiónu kľúčové.

KALNÁ ROZTOKA: Prales s najväčšími bukmi v Európe

Tajomná Havešová vás pohltí svojou vôňou a zvukmi skutočného pralesa. Prírodný chrám, ktorý vás očarí svojou krásou a majestátnosťou, je zapísaný do zoznamu svetového prírodného dedičstva „Staré bukové lesy a pralesy Karpát a iných regiónov Európy“, ponúka výnimočný zážitok pre všetkých milovníkov prírody. Poprechádzate sa pod obrovskými bukmi, ktoré sa v plnej sile a kráse týčia k nebu. Dotýkajte sa ich kôry a načerpajte z nich energiu prastarého lesa. Namiesto vyšľapaných chodníkov vás cestičky zavedú do zákutí s odumierajúcimi stromami, ktoré stoja alebo ležia v tichu lesa, poskytujúc domov mnohým tvorom. Pozorovať môžete mladú generáciu bukov, ktorá vyrastá vedľa svojich statných predkov, najväčších v Európe. 

Navnímate druhý život drevín a pomocou sprievodcu nájdete znaky prítomnosti zvierat, ktoré prales nazývajú domovom.

KOLONICA: Zdravie a tatárské dedičstvo 

Zdravá tatarka bez výčitiek? V Kolonici takú nájdete, ide totiž o pohánku. Názov je údajne odvodený od Tatárov, teda Mongolov, ktorí ju na naše územie priniesli v stredoveku. Dnes u nás rastú dva botanické druhy pohánky: pohánka jedlá a pohánka tatárska. Ak ste ju ešte neochutnali alebo neviete, ako táto rastlina vyzerá, ako sa pestuje, spracováva a aké sú možnosti jej použitia, tak odpovede na tieto otázky nájdete v rodine Chomaničových – pestovateľov a spracovateľov pohánky, ktorí sa v Kolonici už viac ako 30 rokov venujú tejto zázračnej potravine. Zažijete ochutnávku jedál z pohánky a dozviete sa tipy na recepty, ktoré si z pohánky môžete pripraviť.

LADOMIROV: Vlna, niť a drevo

Obyvatelia obce Ladomirov sú síce v počte skromní, ani nie 300, no ich vedomosti, kreativita a zručnosti, s ktorými sa radi podelia s návštevníkmi obce, sú obdivuhodné a bohaté.

Už v praveku naši predkovia vedeli, že vlna je jedným z najvšestrannejších prírodných materiálov, ktorý ponúka množstvo výhod. Bez ohľadu na to, či hľadáte teplé oblečenie na zimu alebo pohodlné letné kúsky, vlna je ideálnou voľbou. Jednou z techník spracovania ovčej vlny je suché plstenie, ktoré si môžete vyskúšať s Ľubkou Talarovičovou a vyrobiť si vlastné ozdoby.Nechajte si mäkkosť ovčej vlny rozpustiť pod prstami.

Ľubka sa venuje i ďalšiemu tradičnému remeslu – ručnému tkaniu. Nechajte svoje prsty hrať farebné tóny a vyskúšajte najstarší spôsob výroby tkaniny. Celé stáročia táto technika funguje na jednoduchom princípe – krížením dvoch sústav nití, a to osnovných a útkových.

Cítite tú vôňu dreva? Predstavte si, že z obyčajného kúska dreva sa stáva píšťalka, ktorej vdýchnete vlastný hlas. Pán Horváth vás naučí, ako sa drevu prihovoriť pomocou nástrojov, aby vám odpovedalo krásnou melódiou. A pre tých, ktorí milujú dekorácie a prírodné motívy, je tu možnosť vyrobiť si štiepaných vtáčikov, motýľov či anjelikov – vlastné drevené poklady, ktoré ozdobia váš domov a prinesú kúsok prírody do vášho života.

Všetky zážitky v Ladomirove si vychutnáte na jednom mieste. V príjemnom prírodnom prostredí, takže ich môžete absolvovať aj všetky v jeden deň.

  • Ďalšie skvelé objavy vás čakajú na zážitkovom festivale OBJAVTE POLONINY, ktorý sa koná 9. – 11. augusta.
  • Viac na www.objavte.com/festival/objavte-poloniny-2024.
  • Pre tých, ktorí hľadajú autentické zážitky na východnom Slovensku odporúčame www.objavte.com
  • Podujatie Objavte Poloniny podporila organizácie Slovakia Travel, Úrad Prešovského samosprávneho kraja a OOCR Horný Zemplín.  

Občianske združenie Take naše

Občianske združenie Take naše vzniklo v roku 2020. Tri baby – Eva Kocanová, Soňa Kožárová, Katka Romanová – baví vymýšľať a realizovať nápady v oblasti cestovného ruchu a regionálneho rozvoja. Stoja za úspešnými projektmi Objavte Poloniny, Objavte Bardejov  a Objavte Gemer. Pomáhajú zviditeľňovať región a prepájať miestnych ľudí, remeselníkov, ktorí ponúkajú návštevníkom netradičný zážitok.

Návod ako rozhýbať svoj región

Svoje skúsenosti s rozvojom cestovného ruchu zhrnuli do návodu pre obce, kraje i inštitúcie Rozhýb svoj región a inšpirovať sa, ako pracovať s regiónom a jeho ľuďmi na spoločnom rozvoji. Návod je voľne dostupný na https://tinyurl.com/3yhvwvfa

Projekt Objavte podporil investičný fond CB ESPRI zameraný na podporu podnikov s pozitívnym sociálnym dopadom.

Ocenenia                                                  

  • Biela vrana 2022 a Dobrovoľnícky čin roka 2022 za pomoc na ukrajinskej hranici počas prvých týždňov vojny.
  • Eva Kocanová je uvedená na mape sociálnych inovátorov Nadácie Pontis

Lokalita Poloniny
Náročnosť ľahká
Hrad Revište
Žarnovica Hrad Revište
ZOO Kontakt family park
Liptov ZOO Kontakt family park