Vodný mlyn Kováčová

Gemer Slovenský kras

V blízkosti Kaštieľa Betliar, Hradu Krásna HôrkaZádielskej doliny sa nachádza Vodný mlyn Kováčová. Leží v údolí potoka Čremošná, v krásnej dedinke Kováčová, blízko Drieňovskej skaly a Národného parku Slovenský Kras.

Vodný mlyn v Kováčovej je dnes technickou pamiatkou

Mlyn patril pôvodne slávnej rodine Andrássyovcov z Krásnej Hôrky, je dnes unikátnou technickou pamiatkou s pôvodným originálnym zariadením. Počas prehliadky na štyroch podlažiach sa nielen dozviete, ale aj uvidíte, ako sa niekedy vyrábala múka. Vypočujete si príbeh mlynára a jeho rodiny, ktorí tu naposledy žili a pracovali ešte pred znárodnením v roku 1950.

V mlyne sa nachádza funkčné vodné koleso

Súčasťou expozície sú úžitkové predmety a predmety ľudovej tvorby ako sú napríklad hrnčiarske, keramické, prútené a drotárske výrobky, výšivky a iné pochádzajúce z oblasti Gemera. Pri mlyne sa nachádza funkčné vodné koleso, ktoré poháňa voda tečúca 30 m dlhým dreveným žľabom a vy si ho môžete zblízka pozrieť. Koleso kedysi poháňalo nielen mlecie stroje, ale aj lámačku na konope a v minulosti ju používali ženy pri spracovaní konope. Obnovená lámačka pri mlyne je jediná na Slovensku.

Výstava tradičného spracovania konope

V osobitnej miestnosti nájdete aj výstavu tradičného spracovania konope a tiež tkané výrobky ako vrecia na múku, koberčeky, ručníky a obrusy. Výstava pozostáva z rôznych nástrojov, ktoré sa používali pri výrobe konopných nití až po krosná, na ktorých sa tkalo. 

Vodný mlyn Kováčová
Vodný mlyn Kováčová

Občerstvenie na terase

Po takom zaujímavom výlete do minulosti si môžete dať malé občerstvenie – kávičku, chladené nápoje, nanuky, niečo malé pod zub a vychutnať si posedenie na terase v príjemnom prostredí záhrady.

Kto sa o mlyn stará?

Vodný mlyn Kováčová je občianske združenie, ktoré vzniklo 21.1.2020. Poslaním je zachovanie kultúrnych hodnôt a tradícií našich predkov. Od roku 2020 vo vodnom mlyne združenie organizuje sprevádzané prehliadky mlyna v slovenčine, maďarčine a angličtine.

Otváracie hodiny

Máj, Jún, September, Október: Sobota – Nedeľa od 10:00 -18:00 

Júl, August: Streda – Piatok: 14:00 – 19:00, Sobota – Nedeľa od 10:00 – 18:00

Prehliadka mlyna

Kapacita je 50 – 55 osôb.  Prehliadka je rozdelená na tri časti:  interiér mlyna, exteriér mlyna – mlynský náhon s kolesom a lámačkou na konope a miestnosť spracovania konope s pôvodnými nástrojmi.

Parkovanie a verejná doprava

Najbližšie parkovisko je na neďalekom malom námestí, alebo v bočných uličkách. Vodný mlyn sa nachádza priamo tu. Najbližšia autobusová zastávka Kováčová. Autobusy premávajú z Rožňavy.

foto: OZ Vodný mlyn Kováčová


Lokalita Gemer
Náročnosť ľahká
Prístupový bod Kováčová
Hrad Revište
Žarnovica Hrad Revište
ZOO Kontakt family park
Liptov ZOO Kontakt family park