Folkmarská skala

Volovské vrchy

Folkmarská skala je obľúbeným turistickým cieľom v Slovenskom rudohorí, neďaleko obce Kojšov. Turistické trasy na skalu začínajú najčastejšie v obci Kojšov alebo z Veľkého Folkmara. Má nadmorskú výšku 915 m.

Výstup je mierne náročný, ale odmenou sú krásne výhľady na Volovské vrchy a okolité obce. Skalné útvary, ktoré sa týčia do výšky viac ako 900 metrov nad morom, ponúkajú nádherný panoramatický výhľad, najmä na jeseň, keď je okolitá príroda sfarbená v zlatých a červených odtieňoch.

Ponúka krásne výhľady na okolie

Výhľad patrí medzi najväčšie lákadlá tohto miesta. Môžeme pozorovať časť hrebeňa Volovských vrchov, ktorému dominuje Kojšovská hoľa (1 246 m n. m.), Krompašský vrch (1 025 m n. m.) a Zlatý stôl (1 322 m n. m.). Ďalej je možné pozorovať pohorie Branisko a obce Kojšov, Margecany či Veľký Folkmar. Za ideálneho počasia dovidíme aj na pohoria Vysoké a Nízke Tatry s neprehliadnuteňou Kráľovou hoľou.

Folkmarská skala
Folkmarská skala – foto: Govisity

Folkmarská skala ukrýva v podzemí 12 štôlní

Okolo Folkmraskej skaly sa v stredoveku ťažila železná ruda, čoho dôkazom sú pozostatky 12 štôlní, ktoré môžeme dodnes pozorovať pod týmto masívnym skalnatým bralom. Územie Slovenského rudohoria je bohaté na výskyt medi, antimónu a železa.

Názov skaly je odvodený od blízkej obce Veľký Folkmar. Folkmarská skala bola vždy významným orientačným bodom pre miestnych obyvateľov a pastierov.

Ako sa dostať na Folkmarskú skalu?

Turistická trasa na Folkmarskú skalu je ideálna na poldenný výlet, pričom samotný výstup a zostup trvá približne 3 hodiny. Najčastejšie využívaná trasa vedie z obce Kojšov. Trasa s menším stúpaním začína je z Folkmarského sedla.

Z obce Kojšov kráčame po trase Sedlo Zemičky – Folkmarská skala (prevýšenie 475 m, čas do 1:30 hod.) – žltá značka

Z obce Kojšov cez Červenú skalu pokračujeme po trase Pod Murovanou skalou – Turniská – Červená skala – Sedlo Zemičky – Folkmarská skala (prevýšenie 650 m, čas výstupu do 2:40 hod.) – najprv žltá, potom zelená a opäť žltá značka

Z obce Veľký Folkmar po trase Predný Ginter (Folkmarské sedlo) – Gregorov prameň – Folkmarská skala (prevýšenie 355 m, čas výstupu do 1:30 hod.) – žltá značka

Kam v okolí?

foto: Govisity, Maroš Markovič


Dĺžka:
3,1 km
Čas:
1:30 hod
Stúpanie:
475 m
Lokalita Volovské vrchy
Náročnosť stredná
Prístupový bod Kojšov, Veľký Folkmar
Turistická značka žltá
Trasa Kojšov - Sedlo Zemičky - Folkmarská skala
Hrad Revište
Žarnovica Hrad Revište
ZOO Kontakt family park
Liptov ZOO Kontakt family park