Lesnícky náučný chodník Oravská Lesná

Orava

Lesnícky náučný chodník v Oravskej Lesnej je obľúbeným cieľom pre milovníkov prírody a vzdelávania. Tento okružný chodník sa nachádza v pohorí Oravská Magura, v oblasti Chránenej krajinnej oblasti Horná Orava. Tento chodník ponúka jedinečnú príležitosť spoznať krásy oravských lesov, pričom poskytuje bohaté informácie o miestnej faune, flóre a lesníctve.

Lesnícky náučný chodník Oravská Lesná je skutočným pokladom pre všetkých milovníkov prírody, ponúkajúc jedinečnú kombináciu vzdelávania a relaxu v krásnom prírodnom prostredí. Ak hľadáte miesto, kde môžete stráviť čas s rodinou a zároveň sa dozvedieť viac o lesoch a ich význame, tento náučný chodník je ideálnou voľbou.

Chodník bol otvorený v roku 2005 a odvtedy slúži ako významný nástroj pre vzdelávanie verejnosti o dôležitosti lesov a ich ochrane. LESY SR, štátny podnik, sa starajú o údržbu chodníka a zabezpečujú jeho prístupnosť pre všetkých návštevníkov.

Lesnícky náučný chodník Oravská Lesná
Lesnícky náučný chodník Oravská Lesná – foto: Jaroslav Pitoňák

Trasa a prístupnosť

Chodník má dĺžku 4,3 km a jeho prechod trvá približne 2 až 3 hodiny. Trasa je navrhnutá ako nenáročná, čo ju robí ideálnou pre rodiny s deťmi a menej skúsených turistov. Začiatok trasy sa nachádza v blízkosti základnej školy v Oravskej Lesnej a vedie cez malebné lesy a lúky, ponúkajúc príjemné prechádzky prírodou.

Chodník je prístupný počas celého roka a je napojený na širšiu sieť turistických a cyklistických trás v oblasti, čo umožňuje návštevníkom plánovať dlhšie výlety a objavovať krásy Oravy.

Lesnícky náučný chodník Oravská Lesná
Lesnícky náučný chodník Oravská Lesná – foto: Jaroslav Pitoňák

Zastávky a informačné tabule

Pozdĺž trasy sa nachádza 40 informačných zastávok, ktoré poskytujú podrobné informácie o lesníctve, technických témach a prírodných zaujímavostiach oblasti. Tieto tabule sú skvelým zdrojom vzdelávania a obohacujú turistický zážitok.

Okrem toho sa na náučnom chodníku nachádzajú rôzne drevené sochy, rôzne mostíky, drevené stavby, studničky, či dokonca diviačia obora a vodná píla. V blízkosti trasy sú k dispozícii oddychové zóny, lavičky a miesta na piknik, čo zvyšuje komfort a zážitok z návštevy.

Žiaľ, niektoré drevené stavby a informačné tabule už podľahli zubu času, no veríme, že sa ich podarí obnoviť. Napriek tomu stojí návšteva lesníckeho náučného chodníka za to, hlavne vďaka nádhernej prírode, ktorú ponúka.

Lesnícky náučný chodník Oravská Lesná
Lesnícky náučný chodník Oravská Lesná – foto: Jaroslav Pitoňák

Parkovanie a verejná doprava

Zaparkovať môžete bezplatne pri Základnej škole, prípadne pri Obecnom úrade v Oravskej Lesnej. Najbližšia autobusová zastávka je Oravská Lesná, OcÚ, ktorá sa nachádza len pár metrov od začiatku náučného chodníka.

Kam v okolí

Odporúčame najbližšie ubytovanie

Podcast Lesnícky náučný chodník

foto a text: Jaroslav Pitoňák


Dĺžka:
4,3 km
Čas:
3 hod
Stúpanie:
150 m
Klesanie:
27 m
Lokalita Orava
Náročnosť ľahká
Prístupový bod Oravská Lesná