Dereše

Nízke Tatry

Dereše, s nadmorskou výškou 2 004 m n. m., sú jedným z najdostupnejších vrcholov v Nízkych Tatrách. Nachádzajú sa v hlavnom hrebeni pohoria a ponúkajú nádherné výhľady na okolité hory a doliny. Výstup na Dereše je obľúbený medzi turistami vďaka jeho dostupnosti a skvelým výhľadom. Na Chopok premáva lanovka z Jasnej a Srdiečka.

Prístupové trasy na Dereše

Dereše sa nachádzajú na hlavnom hrebeni Nízkych Tatier, medzi vrcholmi Chopok a Poľana. Po turistických chodníkoch sú Dereše veľmi dobre dostupné z viacerých smerov. Obľúbená je hlavne hrebeňová túra Nízkych Tatier.

Dereše
Dereše

Chopok – Dereše

Najbežnejšia trasa začína v Demänovskej doline, alebo na Srdiečku. Odtiaľto lanovkou na Chopok, čo výrazne skráti čas výstupu.

Z Chopku kráčame po hrebeňovej túre na východ priamo na Dereše. Tento úsek je stredne náročný a ponúka krásne panoramatické výhľady. (Čas výstupu do 45 min., prevýšenie 60 m) – červená značka

Z Demänovskej doliny, alebo Srdiečka

Turistika z Demänovskej doliny cez Mikulášsku chatu – Tri vody – Sedlo Poľany – Dereše (čas výstupu do 3 hod., prevýšenie 951 m) – najprv žltá a potom červená značka

Túra zo Srdiečka, cez Kosodrevinu – Odbočku na Chopok – Chopok – Dereše (čas výstupu do 2:40 hod., prevýšenie 845 m) – najprv žltá a potom červená značka

Dereše
Dereše

Lanovka na Chopok – otváracie hodiny

Lanovka premáva celoročne z Demänovskej a Bystrej doliny. Pozrite si ako premáva práve dnes. Cenník, zľavy, sezónne lístky a skipassy kúpite TU.

Výhľady z Derešov

Samotný vrchol Derešov poskytuje nádherné výhľady na celé Nízke Tatry, Západné a Vysoké Tatry. Pri dobrej viditeľnosti môžeme dovidieť na kopce v pohoriach Veľká Fatra a Malá Fatra.

Hrebeň Derešov je tvorený skalnatými a trávnatými pasážami, ktoré poskytujú príjemné miesta na odpočinok a relaxáciu. Počas letných mesiacov sú tu krásne kvitnúce alpínske lúky, na jeseň očaria meniace sa farby prírody a v zime sa tento úsek mení na atraktívnu destináciu pre skialpinizmus.

Turistické tipy a odporúčania

  • Na vrchol je vhodné vyraziť skoro ráno, aby ste sa vyhli davu turistov a užili si pokojné výhľady.
  • Počasie na hrebeni sa môže rýchlo meniť, preto je dôležité mať so sebou vhodné oblečenie a výbavu.
  • Nie je od veci zobrať so sebou dostatok vody a občerstvenia, najmä ak máte v pláne dlhšie trasy bez možnosti doplnenia zásob.

Najbližšie chaty a občerstvenie na trase

Parkovanie a verejná doprava

Na severnej strane v Demänovskej doline verejné parkovisko Jasná – Biela Púť.  Na južnej strane na záchytných parkoviskách P2, alebo P3 v lokalite Trangoška a Srdiečko.

Autobusom z Liptovského Mikuláša, vystúpime na konečnej zastávke Demänovská dolina, Jasná. Autobusom z Brezna do zastávky Srdiečko, alebo Trangoška.

Kam v okolí?

V Demänovskej doline môžete tiež navštíviť Vrbické plesoRozhľadňu a symbolický cintorín, alebo Krakovu Hoľu. Z Chopku podniknite túru na Ďumbier, alebo na Štefánikovu chatu V Demänovskej doline preskúmajte podzemie v Demänovskej jaskyni slobody a Demänovskej ľadovej jaskyni.


Lokalita Nízke Tatry
Náročnosť stredná
Prístupový bod Jasná
Hrad Revište
Žarnovica Hrad Revište
ZOO Kontakt family park
Liptov ZOO Kontakt family park